Obavy z těhotenství – jak používat těhotenský test

Často máte obavy, zda jste neotěhotněly, protože jste prováděly nechráněné sexuální praktiky, anebo se bojíte, že Vaše antikoncepce není dostatečně spolehlivá, a mohlo by i přes její užívání dojít k otěhotnění.
Možná po děťátku toužíte, a chcete se ujistit, že Vaše snaha přinesla očekávaný výsledek.
Těhotenský test, který se dá koupit za dostupnou cenu v lékárně, může pomoci Vaše obavy rozptýlit, potvrdit Vaše podezření anebo Vám způsobit radost ze vznikajícího nového života.

Jak funguje těhotenský test?

Obáváte se, že jste těhotná, anebo se otěhotnět snažíte, a chcete mít co nejdřív jistotu. Nejjednodušší je koupit si v lékárně domácí těhotenský test, který v případě otěhotnění prokáže přítomnost hormonu hCG v moči.
hCG je jedním z hormonů, který ve zvýšené míře produkuje vytvářející se placenta. Množství hormonu postupně narůstá s délkou trvání těhotenství.

Těhotenské testy pracují na imunologickém principu, obsahují protilátky, které zareagují na přítomnost zvýšené hladiny hCG.
Test se provádí ponořením absorbujícího konce proužku do nádoby s močí. Je třeba ho držet svisle v moči alespoň 10 –15 vteřin. Poté proužek vyjměte a položte jej na vodorovnou nenasákavou podložku. Získaný výsledek se odečítá podle vytvořených barevných linií za 3 – 4 minuty. Po 10 minutách už výsledek v žádném případě neodečítejte, není možno jej považovat za průkazný.

Těhotenské testy mohou být natolik citlivé, že je lze používat kdykoliv během dne. Nejlepší je však provést test z ranní moči, kdy je koncentrace hCG nejvyšší.

Dvě čárky – s největší pravděpodobností jste těhotná

Nahoře se objeví kontrolní čárka, která by se měla objevit vždy – nahoře (pokud není test vadný, např. má prošlou záruční dobu). Pokud jste těhotná, v testovací oblasti (dole) se objeví druhá čárka. Testovací čárka může být slabší než kontrolní , a to v případě, že množství hCG ve Vaší moči je zatím nízké.

Pokud si děťátko přejete, a test byl pozitivní, budete vědět, že od této chvíle máte dbát na zdravou životosprávu, přestat kouřit a nepožívat alkoholické nápoje.

Jedna čárka – pravděpodobně nejste těhotná

Objeví-li se v kontrolní části (nahoře) jedna čárka, a pod ní již se žádná čárka (ani slabě vybarvená) neojeví, nejste těhotná (v případě, že jste neprováděla test příliš brzy).

Kdy máte důvod obávat se neplánovaného těhotenství?

Těhotenství se můžete obávat, pokud jste měla nechráněný pohlavní styk (vaginální) – patří sem i pohlavní styk, při kterém nedošlo k ejakulaci vůbec, anebo po styku došlo k ejakulaci mimo pochvu ženy – .

Pokud jsou totiž u ženy podmínky vhodné k otěhotnění (má plodné dny blízko ovulace a hlen děložního čípku umožňuje přežití spermií, případně je děložní čípek již pootevřen), je možné otěhotnět i z tzv. preejakulační tekutiny.
Ta se může uvolnit při silném vzrušení muže ještě před stykem, během styku anebo těsně před ejakulací a může obsahovat spermie.

Proto otěhotnění také hrozí, pokud je kondom nasazen až během pohlavního styku nebo až těsně před ejakulací.
Také spermicidní antikoncepční přípravky, jsou-li používány samostatně, musí být zavedeny před zahájením pohlavního styku.

Obavy z otěhotnění jsou na místě, pokud Vám praskl nebo sklouzl kondom. V tom případě co nejdřív zajděte ke gynekologovi nebo na gynekologickou pohotovost v nemocnici pro „pilulku po“ - např. Postinor, Escapelle, (užívá se po styku pro zabránění početí).

Strach z otěhotnění můžete mít také, pokud jste při braní hormonální antikoncepce zapomněla užít 1 nebo více než 1 tabletku z balení, měla silný déletrvající průjem nebo zvracení anebo užívala některá antibiotika.
V tom případě postupujte podle návodu v příbalovém letáku antikoncepce (pokud jste ho vyhodila, hledejte odpověď v článcích nebo ).

Někdy může selhat i jiná forma antikoncepce, např. nehormonální nebo injekce Depo-Provera (třeba pokud není aplikována pravidelně v doporučenou dobu).

Pokud se v očekávaném termínu nedostaví krvácení, anebo je neobvykle slabé (pouze špinění nebo lehké krvácení) udělejte si těhotenský test.

V které fázi cyklu je největší nebezpečí otěhotnění?

Při pohlavním styku se spermie dostanou do pochvy. Pokud máte plodné dny, v hlenu děložního hrdla mohou přežít 2–3 (případně i 4 dny) a vyčkat do , kdy se děložní čípek otevře a spermie mají volnou cestu k vajíčku. Zralé vajíčko může být po ovulaci oplodněno přibližně do 24 hodin.

Takže v jednom menstruačním cyklu existuje jenom asi 5 plodných dní, kdy je možné ze styku otěhotnět (přibližně 4 dny před ovulací a jeden den po ovulaci).

Bohužel však není jednoduché tyto dny přesně určit, ani pokud jste měla dosud pravidelný 28 denní cyklus. Ovulace může přijít o několik dnů dříve či později, a nikdy nemáte záruku, že cyklus, do této doby pravidelný, se najednou nezkrátí nebo neprodlouží.

Teoreticky nehrozí otěhotnění ze styku, který proběhl v prvních dnech menstruace v době silného krvácení. V době soulože během „špinění“ se již riziko otěhotnění zvyšuje, zvláště má-li žena cyklus kratší než 28 dní.

Při 28 denním cyklu se předpokládá, že neplodné dny trvají do 8.dne menstruačního cyklu, dále následují dny před ovulací a dny, kdy může nastat ovulace, které se považují za plodné. Za plodné se považují ještě 1–3 dny po ovulaci. Za neplodné je považováno posledních 8 dní cyklu před očekávanou menstruací(spolehlivě neplodné jsou pouze v případě, že proběhnutí ovulace bylo potvrzeno změřením několika zvýšených hodnot bazálních teplot).

Kalendářní metoda –  – pouze počítání plodných a neplodných dnů není vůbec spolehlivá metoda zabránění početí, protože může dojít k velkým výkyvům a rozdílům v cyklech.

Mnohem spolehlivější k určení plodných a neplodných dní je přirozeného plánování rodičovství, která spočívá v sledování známek plodnosti – sledování změn hlenu děložního čípku (nebo změn na samotném děložním čípku) a měření a vyhodnocování křivky bazálních teplot. Tato metoda je ale vhodná především pro manželské páry, které chtějí otěhotnění dočasně zabránit anebo naopak chtějí plánovaně počít dítě.

Více se dočtete v článcích , .

V případě 28denního cyklu lze považovat za plodné dny od devátého dne do osmnáctého až dvacátého dne cyklu, ale délka cyklů se může měnit. U ženy nastat předčasná ovulace třeba 10.den cyklu, stejně tak může dojít k opožděné ovulaci třeba 25.den cyklu, a žena otěhotní.

Ženám, které neužívají hormonální antikoncepci, a nechtějí otěhotnět, doporučuji chránit se při pohlavním styku kondomem nebo spermicidním přípravkem, případně používat obě metody po všechny dny cyklu.

Kdy je možné nejdříve po pohlavním styku použít test?

Nejvhodnější je použít test ode dne, kdy již očekáváte menstruaci. Pokud došlo k pohlavnímu styku v první polovině cyklu před 14.dnem cyklu, je vhodné udělat test nejdříve za 3 týdny po styku, nedostaví-li se menstruace, tedy přibližně v termínu očekávané menstruace.

Došlo-li ke styku po 14.dni cyklu, můžete test provést už za 2 týdny.

Je-li test negativní (neprokazuje těhotenství), a přesto se stále ani po týdnu nedostavila menstruace, test znovu opakujte.

Pokud je stále negativní, můžete ještě počkat, jestli se krvácení nedostaví později, anebo pro jistotu navštívit gynekologa, zda se nejedná o nějaký zdravotní problém.

Když je test pozitivní (prokazuje těhotenství), máte důvod navštívit co nejdříve lékaře, aby těhotenství potvrdil a poradil Vám, co dál.

Kdy nejdříve může být test pozitivní po ovulaci (oplodnění)

Citlivé testy mohou zvýšenou hladinu hCG odhalit již 10.den po ovulaci – respektive po oplodnění (k oplodnění může dojít maximálně do 24 hodin po ovulaci).
Dokážete-li určit den pravděpodobné ovulace – např. měřením bazálních teplot, ovulačním testem nebo jej poznáte podle některých příznaků (hlenový výtok, píchavá bolest při uvolnění vajíčka ve vaječníku), můžete těhotenství odhalit ještě dříve, než máte dostat měsíčky.

Některé testy udávají citlivost na hladinu hCG již při hodnotách 12 mIU/ml, jiné při 20 mIU/ml, obyčejné (většinou levnější) testy reagují od hodnoty 25 mIU/ml.

Provedete-li si test několik dnů po vynechání menstruace, je celkem jedno, jestli si koupíte levnější anebo naopak dražší test. Zareagovat v případě těhotenství by měly všechny.

Pokud by ovšem tentokrát nebyla kvůli opožděné ovulaci zpožděná i menstruace – pokud neměříte bazální teploty, nebo jste nedělaly test na ovulaci, nemáte 100% jistotu, zda neděláte těhotenský test moc brzy.

Ceny těhotenských testů se pohybují již od 20–30Kč až po 200Kč.

Falešná negativita

Test je většinou falešně negativní, provádí-li se přiliš brzy, test je málo citlivý a hladina hCG je ještě malá (zvláště pokud máte nepravidelné nebo dlouhé cykly). Může být také falešně negativní, když je prošlý nebo nějak poškozený (např. poškození vlhkostí, přílišným horkem nebo mrazem).

Falešná pozitivita

  • 1. Falešně pozitivní výsledky mohou nastat, užíváte-li nějaké léky obsahující hCG (např. Pregnyl, Profasi, Pergonal, APL). Alkohol, perorální (hormonální) antikoncepce, léky proti bolesti, antibiotika nebo hormonální léčba, jejíž součástí není hCG, by neměly ovlivnit výsledek.
  • 2. Zvýšená hladina hCG se může vyskytovat i v jiných případech, než je těhotenství, např. u cyst vaječníků nebo mimoděložního těhotenství (plod uhnízděn jinde než v děloze), a může se projevit falešně pozitivním výsledkem testu.

může někdy zaniknout samovolně, aniž by to žena zpozorovala, ale velmi často může představovat život ohrožující stav, zvláště dojde-li k uhnízdění plodového vejce ve vejcovodu nebo vaječníku a dojde ke krvácení do dutiny břišní.

Rozpoznat prvotní příznaky mimoděložního těhotenství bývá velmi těžké, protože se podobají běžnému těhotenství. Rostoucí vajíčko může způsobit porušení (prasknutí) stěny vejcovodu, poté dochází ke krvácení do dutiny břišní, což bývá provázeno nevolnostmi, slabostí, pocity na omdlení a může vést ke ztrátě vědomí.

Příznaky mimoděložního těhotenství:

  • vynechání menstruace
  • ostrá bolest vystřelující do ramene
  • velmi silné, až křečovité bolesti v podbřišku
  • prudká nevolnost a slabost

Pokud Váš test byl pozitivní a objeví se podobné příznaky, vyhledejte okamžitě gynekologickou pohotovost (případně zavolejte záchranku).

Pozitivní test a poté následující menstruace

Za falešně pozitivní výsledek testu může být považován případ, kdy se i po pozitivním testu může dostavit menstruace a těhotenství se nekoná. Vajíčko je opravdu oplozeno, začne se uhnizďovat, produkuje hCG, ale nevyvíjí se správně a tak odejde s následující menstruací.

Za normálních okolností se o tom žena nikdy nedozví, a asi je to tak lepší. Pokud je ale nedočkavá, těhotenství si moc přeje, udělá si těhotenský test příliš brzy a najde dvě čárky, následná menstruace a konec těhotenství jí mohou přivodit jedině bolest a smutek.

Komentáře

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na „OK“.

Nela (věk: 16) říká:

Prosím, potřebuji pomoct. S přítelem jsme před týdnem spolu spali a praskl kondom..do půl hodiny sem si vzala Postinor 2..a po 12ti hodinách druhou tabletu. Je týden od nehody ale ještě jsem po Postinoru ani nešpinila, ale hned jak sem si jé vzala tak mi bylo na umření. Je možné, že se mnou Postinor vůbec nic neudělal? Dnes sem měla mít očekávanou menstruaci, ale nepřišla. Prosím o nějakou radu.

bublina říká:

Pokud jsi tablety nevyzvracela, tak s tebou rozhodně něco udělal a s hormonálními hladinami něco dost zásadního.

Příbalový leták od postinoru máš? Jestli ne, je na internetu, rozhodně by sis ho měla přečíst! Na několika místech (nejméně na 3) se tam opakuje:

„Pokud se Vám menstruace zpozdí o více než 5 dní nebo je slabá nebo neobvykle silná, kontaktujte neprodleně svého lékaře.“

Nela (věk: 16) říká:

Já vím, ale nevycházím moc dobře s mámou a řeším to s babičkou. Tablety jsem nevyzvracela. A měla sem obě, poté sem se dozvěděla že do hodiny se má brát jen 1. Měla sem 7 dní před příchodem MS když se to stalo. Takže nejspíš neplodné dny. A vzala sem si Postinor téměř hned. Doufám, že to bude v pohodě. Dnes sem si koupila těhotenské testy a zítra si ho ráno udělám. Děkuji za váš čas, mám hrozný stres.

bublina říká:

Máma ani babička s tím nesouvisí, těm kondom neprasknul :-)

" měla sem obě, poté sem se dozvěděla že do hodiny se má brát jen 1." Nerozumím tomu co teď píšeš. První tabletu máš vzít co nejdřív (čím dřív tím líp, po 3 dnech to nemá smysl), nikde se o žádné jedné hodině nepíše. Jestli jsi vzala 1. tabletu po půl hodině od styku, tak je to vpořádku. Druhou tabletu musíš vzít 12 hodin po té první, pokud jsi to udělal tak jak píšeš v prvním příspěvku, tak je to správně. Nevím co a od koho ses dozvěděla, ale přečti si ten příbalovej leták, nedávají ho tam jen z legrace.

Nevím jak moc máš pravidelnou menstruaci a kolik dní, ale 21. den, pokud máš cyklus 28 dní je sice teoreticky neplodný, ale moc spolehlivé to není, je tam moc krátká rezerva, když nevíš kdy máš přesně ovulaci.

Na těhotenský test je brzo, 10 dní po styku je minimum, 14 dní po je spolehlivější.

Stres ti moc nepomůže, spíš ti jen oddálí menses. Postinor jsi vzala čas a jestli správně, tak je dost spolehlivý a ne každá soulož vede k otěhotnění. S testem ještě týden počkej.

Nela (věk: 16) říká:

Menstruaci mám cca po 31 dnech..nemám jí ještě moc přesnou..ovulaci sem měla někdy v půlce cyklu..cca 8 dní před stykem. Teď mám nejspíš ještě vedlejší účinky po Postinoru..Bolest břicha, únava, a mám vodnatý výtok (o něm v příbalovém letáku nepíší) tak nevím jestli i ten patří k tomu. Ale výtok mám často. A na internetu v příbalovém letáku píší, že když se veme Postinor do hodiny, tak se další tableta nebere. Tak nevím co je na tom pravdy. Já si vzala obě.

bublina říká:

Na výtok a „neplodné dny“ nekoukej, nemá to smysl.

„na internetu v příbalovém letáku píší, že když se veme Postinor do hodiny, tak se další tableta nebere“ Můžeš uvést odkaz? Já to tedy nikde nevidím a odporuje je tomu, co je doporučováno lékaři i výrobcem. Asi by bylo vhodné varovat před webem, který poskytuje chybné informace a upozornit tvůrce webu a autora textu, aby to opravil.

Nela (věk: 16) říká:

petmk říká:

No tak to je jasný, pokud čteš tohle… To je jako argumentovat v diskusi o počítačích článkem z Lupy.

bublina říká:

Hmm, pavlačový bulvár, proč mě to nepřekvapilo, tam nemá smysl upozorňovat na chyby, to by se mělo zakázat číst úplně a nebo jen jako zdroj zábavy a důkaz hlouposti a neschopnosti některých novinářů :-) Budeš věřit senzacíchtivému plátku nevalné pověsti, kdy špatně placený novinář za 3 minuty splácá článek z neověřených zdrojů, půlku informací vynechá a v tom zbytku udělá půlku chyb z nepozornosti a půlku z neznalosti problematiky? Nebo budeš věřit výrobci, který jde s kůží na trh a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, který výrobce hlídá? Takže nečti hlouposti (na idnes je hloupost asi všechno) a čti příbalový leták a pokud ho nemáš, hledej informace třeba tady: http://www.sukl.cz/…n/detail.php?…

V tom článku to asi pomotali s postkoitální tabletou Escapelle, která obsahuje dvojnásobnou dávku účinné látky než postinor (proto stačí 1 tableta místo dvou postinorů).

Nela (věk: 16) říká:

Dnes jsem měla dost bolavá prsa, může to být ještě následek Postinoru? A tmavě žlutý výtok, který šel cítit po krvi. V pátek budu dělat test protože MS nikde

bublina říká:

Na tvoji otázku neumím odpovědět. To už bude 14 dní od styku? Nemá smysl dělat test dřív. Test z krve u gynekologa je přesnější (citlivější) a ten výtok by také mohl být pozváním do ordinace.

Nela (věk: 16) říká:

Dnes se dostavila MS :) děkuji za ochotu a váš čas :)

petmk říká:

Nějakou radu? Nedávej stejný dotaz do několika diskusí, tvůj problém se tím nevyřeší a odpověď tím neuspíšíš…

A k tvé otázce: Bylo ti po něm blbě. Tomu říkáš nic?

Veronika (věk: 19) říká:

Ahoj, včera jsme s přítelem měli sex s kondomem, ale po „konci“, když přítel penis vytahoval, sklouzl a část byla ve mně a větší část venku, přičemž z kondomu vyteklo sperma na mě, zhruba na hráz mezi poševním a análním otvorem a dál na zadek (ležela jsem). Mokro jsem měla i u poševního vchodu, ale tam to prý vytéct nemohlo, že to musel být můj produkt (říkal přítel). Přímo na okraji snad nebylo nic. Moje otázka je, mohla jsem otěhotnět? Pořád, kdyby to u vchodu nebylo sperma, bylo víceméně spojené s mou tekutinou, mohlo se něco stát? HA neberu 2 měsíce ze zdravotních důvodů, nejsem hloupá.

petmk říká:

Pokud otevřený konec kondomu visel ven a nijak jste tomu nepomohli třeba prsty, tak není k těhotenství důvod.

shanya říká:

Mám dotaz, měla jsem nechráněný sex se svým přítelem krátce po menstruaci je možné otěhotnění?

akire říká:

I když odpověď bude asi vždy ano, pokud chceš aby někdo věštil i možnou pravděpodobnost, bylo by fajn ještě říct jestli taky do tebe ejakuloval.

shanya říká:

petmk říká:

Ale to je stejně jedno. Nepoznáš, jestli byl jeho penis mokrý jenom od tvé šťávy, nebo i od preejakulační tekutiny… A počítám, že jsi se nedívala mikroskopem na děložní čípek, jestli na něm něco vrtí bičíkem…

akire říká:

Ono víš, pokud si sama nesleduješ cyklus tak je blbost aby někdo za tebe počítal plodný a neplodný dny. Celkově pokud se kluk neudělal tak šance nejak velká není, ale poŕád platí co jsem řekl, není nulová, tudíž otěhotnět můžeš teoreticky v jakýkoliv fázi cyklu. Pokud o tom chceš pŕesný informace aby sis to sama mohla vypočítat, najdeš je zde

shanya říká:

Goodprejzr říká:

Zdravím, můžu oplodnit holku z několika zásunů aniž bych ejakuloval?

bublina říká:

Zkus preejakulační tekutinu.

Pavla (věk: 18) říká:

Dobrý den, po 8 dnech opožděné menstruace jsem si dělala test byl negativni. Pak jsem si dělala další za týden (mamatest) a byla tam kontrolní čarka a v mistě kde končí ta vatička se udělal rozmazany flek ale jinde než by měla byt čárka potvrzujicí pozitivni test. A další test už byl zase s jednou čárkou. Mohlo se jednat o chybu testu (pry se to stava když se necha namočeny déle než 15s) nebo se můžu začít konečně radovat? Moc děluji za odpoved

bublina říká:

8 dní zpoždění, po dalším týdnu test a pak ještě nějaký další, takže už minimálně 15 dní zpoždění menses? Já bych asi místo radování se zašla na gynekologii, důvodem zpoždění nemusí být jen těhotenství a málokterý jiný důvod může být zdrojem radosti.

Kateřina říká:

Dobry den, posledni menstruace byla 17/3 trvala 5 dni.Dale od 2/4 si tak 4 dny bylo slaboulilinke spineni.Nyni se menstruace nedostavila.Dne 21/4 jsem si delala odpoledne mamatest 10 vydim tam ducha jak se rika.Je mozne ze jsem tehotna?dekuji

bublina říká:

Za pár dní test zopakuj, v případě pochybností si nech na gynekologii udělat test z krve (je přesnější).

andy.kostkova říká:

Dobrý den, Bojím se že jsem těhotná, vzhledem k tomu že jsem nedostala menstruaci. Sice jsme spolu s partnerem nespali, ale jinak proběhlo dost jiného, ale hlavně mi jde o to zda mohu být těhotná, když přítel nevyvrcholil, ale pouze z jeho penisu vycházelo trošku bílé tekutiny, ale k vyvrcholení nedošlo. Děkuji moc za odpověď.

kadet říká:

Protože jsi vcelku správně svůj dotaz umístila pod článek Obavy z těhotenství – jak používat těhotenský test, tak asi víš, že nejlépe ti tu otázku zodpoví těhotenský tes. Přes internet a z tvého popisu opravdu nikdo nepozná, jestli se ten preejakulát do tebe dostal nebo nedostal a jestli obsahoval spermie.

Flora říká:

Dobrý den, mam takový dotaz. Chtěla bych se zeptat jestli při vyšetření mikrobiologie moči by odhalili zvýšený hormon hCG, když ta moč tam byla odeslána kvůli zánětům moč. měchýře a né kvůli zjištování těhotenství? Děkuju moc z aodpověd.

akire říká:

Určitě ne. Vyšetřuje se jenom to co nařídí lékař. Těch parametrů co jde zjistit v moči je tolik že kdyby se pořád vyšetřovalo všechno tak by poišťovna do pár dnů skrachovala :-)

bublina říká:

Nejspíš ne. Každý test (na něco konkrétního) něco stojí. A když mají hledat nějaké mikroorganismy a jejich produkty, tak nebudou hledat hCG. Rozhodně na to nespoléhej a jestli máš podezření na těhotenství, test u gynekologa z krve je přesnější než z moči.

Pavla (věk: 22) říká:

Hledala jsem na internetu, jestli by nešlo nějak zjistit, jestli jsem těhotná, protože jsem začala mít pochybnosti o používané antikoncepci. Našla jsem tohle: [http://jak.zaplatit.stovku/za/nic] a docela mě to uklidnilo v podstatě šlo o stejné otázky, na které ptá gynekolog


[Příčí se mi nechávat tu odkaz na stránku, kde za výsledek odpovědí na běžné otázky musíte zaplatit 99 Kč. Pokud vám gynekolog položí stejné otázky, máte to jen za regulační poplatek a opravdový těhotenský test založený na objektivním zjištění hCG seženete i za méně než 30 Kč. bublina]

bublina říká:

Mrzí mne, že tu ten skutečný odkaz byl tak dlouho a pokud nemáš profit z těch hloupých stránek, tak je mi tě upřímně líto.

elousek říká:

Ahoj, potřebovala by jsem radu, hledala jsem ale žádný podobný problém jsem tu ještě nenašla.takže: asi od září jsem se léčila dvakrát na kvasinky, pořád beru HA, teď jsem měla dostat menstruaci, ale jen se dostavilo denní špinění a víc nic. je možné že by clotrimazol vyrušil účinky HA a já mohla být těhotná? a nebo by opozdil menstruaci?? děkuji za odpoveď

daggy24 říká:

Clotrimazol na HA nemá vliv. Spíš je tělo zmatené tím, že se snaží dát dohromady a HA nepůsobí proto tak, jak by měla.

Ela (věk: 15) říká:

Ahoj, prosím o odpověď. V sobotu (3. 9.) jsem měla svůj první sex. Nebyl nechráněný – partner si před vniknutím do mě nasadil kondom. Taky mě ujistil o tom, že se nemusím bát, že si dával pozor. Já se ale strašně bojím, že jsem těhotná – jsem hrozný stresař. Je možné abych otěhotněla, když jsem se dotýkala jeho penisu a následně se hladila mezi nohama? Všude čtu o nějaké tekutině ve které můžou být spermie a není to sperma a fakt se strašně bojím. Je možné, že mi nějaká spermie zůstala na prstech a pak se tím hlazením dostala do rozkroku a když jsme se pak milovali, tak se nějak posunula dovnitř? Vím, že je to asi nejhloupější dotaz, co jste tu kdy měli ale moc vás prosím o odpověď. Jinak menstruaci bych měla dostat zítra – den sexu mi vychází na neplodné dny, je to tak? Prosím vás strašně moc o odpověď!! Asi se zblázním.

kadet říká:

Zkusím tě trochu uklidnit. Tímhle způsobem by sice bylo možné otěhotnět, ale pravděpodobnost je asi taková, jako že vám zítra ráno před domem přistane UFO. Navíc, pokud ti cyklus funguje pravidelně, tak bys opravdu měla už týden být v neplodnm období – http://www.sexus.cz/…neplodne-dny.

A ujišťuji tě, že toto není ten nejhloupější dotaz. Skoro denně sem docházejí i hloupější. (např, jaké je riziko otěhotnění při orálu)

Příště si ale dávej většího bacha a prsty, potřísněné od přítelova ejakulátu či preejakulátu, si napřed aspoň pořádně otři, než si je někam strčíš. Ať zas nemusíš prožívat takovéto stresy.

Kotletka říká:

Ahoj, otázka je taková.. Co chceš vědět? Jestli existuje preejakulační tekutina, ve které mohou být spermie? Nebo jestli jsi těhotná, nebo jestli jste se milovali v neplodných dnech? Preejakulační tekutina existuje a tím popsaným způsobem bys mohla otěhotnět, ale fakt málo procent (tak 0,1%). Jestli jsi těhotná zjistíš těhotenským tesetm a neplodné dny spočítáš podle návodu tady na serveru.

Ela (věk: 15) říká:

Chtěla jsem vědět, jestli můžu otěhotnět způsobem, jakým jsem popsala. Děkuju moc za odpovědi.

akire říká:

Můžeš. Stejně jak můžeš vyhrat Loto nebo stejně jako do tebe může udeřit blesk.